Messimelust

angused

Foto: Mariliis Kutsar

22. aprillil Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi (ELKS) ja Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu (ETKÜ) ühishallis Maamessil võis nautida esmakordselt noorpullide konkurssi, kus väliskohtunik valis meie aretustöö hulgast parimad palad välja. Konkurss algas väikese selgitustööga, milliste näitajate põhjal paremusjärjestus valitakse, et kohale tulnud lihaveisehuvilised teaksid, mis välimikku hinnates oluline on.

Taani kohtunik Jacob Edstrand. Foto: Mariliis Kutsar

Taani kohtunik Jacob Edstrand. Foto: Mariliis Kutsar

Aberdiin-anguse tõugu pulle oli näituseringis 4. Neist 3 olid ligi 5 kuud kuulunud ETKÜ-le ja osalenud vapralt Märja katselaudas ühtsete tingimustega söötmiskatses. Väljanägemise järgi võis öelda, et olid hästi süüa saanud küll. Ühe pulli tõi farmist näituseringi Vilsi OÜ peremees Ivo Tomson. Musta värvusega Aberdiin-angus on inimestele teada ja tuntud. Tihtipeale ka neile, kes lihaveisetõugudest midagi ei tea. Punane on pisut vähem levinud. Küll aga on nõudlus punast värvi pullidele ka Eestis täiesti olemas. Sel korral jäi konkursil punane pull Kobalt-Red (isa: Kobald 95242) hoolimata laitmatule välimikule, ühe kõrvalekalde tõttu tõustandardites, siiski teisele kohale.

 

Vilsi Primus. Foto: Maarja Maksimov

Vilsi Primus. Foto: Maarja Maksimov

Parimaks trooniti pull Primus (isa: Marmorland Promise 95189, ema-isa: Cairnton Kaytwo 95083) ja kolmandaks seekord Marmorland Elias (isa: Justice Eric 95223). Veelgi parem uudis oli aga see, et need samad pullid said pärastlõunaks oksjon-müügil uued omanikud ja karjad, kus kevadel usinalt tööle asuda.

ELIAS

Marmorland Elias. Foto: Maarja Maksimov

Rõõmu tegi pullide hea ettevalmistus ja asjalikud käsitlejad, kes näitusemelust pisut ärevil olnud loomadega väga mõistlikul viisil hakkama said.

Konkursi lõpetas iga lihaveise tõu pulliringi parimatest Best in Show valimine, milles Primus sai auväärse reserv-tšempioni tiitli. Loodame, et uuele tasemele tõstetud pullide näitusest saab iga-aastane kena traditsioon, mille pärast sammud Maamessile seada! Palju õnne võitjatele!