DNA-kõrvamärgid

Aberdiin-anguse klubi algatusel on Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontroll AS (EPJ) tellinud esimestele huvilisetele veiste DNA-kõrvamärgid. Nägime neid kastutuses eelmise aasta Šotimaa õppereisi ajal.

DNA-kõrvamärk muudab veisekasvatajate elu lihtsamaks tänu sellele, et vasikat märgistades võetakse sama protseduuri käigus spetsiaalsesse aplikaatorisse koeproov, mida on võimalik säilitada tavatingimustes. Aplikaator prooviga on nummerdatud ja seda on vajadusel lihtne tuvastada ka aastate pärast.
Tõuloomade müügi puhul on ette tulnud probleemi, kus hea pullik võib jääda sugupullina kasutusest välja, kuna tema ema on karjast välja läinud ja pullikule ei ole võimalik teostada geneetilist ekspertiisi põlvnemisandmete kontrolliks. Loomakasvatajad ei tule tihti selle peale, et väljaviidavatelt loomadelt (mistahes põhjustel) võtta karvaproov ja seda säilitada. DNA-kõrvamärk on abivahend, mis teeb info säilitamise tulevikus lihtsamaks. Ei pea hoiustama karpide viisi karvakotikesi.
DNA-kõrvamärkide abil on võimalik teha:

  • põlvnemisandmete kontrolli
  • määrata geneetilisi defekte (Eestis ei ole veel võimalik, küll aga välismaistes laborites tehtav)
  • DNA-genotüpiseerimine ja hinnata geneetiline aretusväärtus (Eestis veel ei tegeleta lihaveiste puhul sellega).
  • antikehade/antigeeni test (nt BVD e. veiste viirusdiarröa uurimiseks)
    Võimalusi on tulevikus palju, aga kõige olulisem on Eesti veisekasvatajale esimene punkt, miks tasuks DNA-kõrvamärkide kasutamist oma karjas kaaluda.

Info allikas ja foto: http://www.caisley.de/en/produkte/gewebeentnahme.html

Leave a Comment